Kuidas valida madratsit?

Madratsi vahetamine võib olla kurnav. Kauplustes ja veebisaitidel navigeerimine, porolooni ja vedrude vahel arutlemine ning parima madratsi suuruse ja kulutatava summa kindlaksmääramine võib tekitada tunde, et vajate korralikku uinakut. Selle asemel jätke stress vahele ja järgige meie järgnevaid nõuandeid. On oluline meeles pidada, et pole ühte mudelit, mis sobiks kõigile. Mõistlik on keskenduda oma vajadustele, et valida välja just parim madrats.

Mida madratsi valimisel arvestada?

Kõige olulisem aspekt on see, et teie selg jääks pikali heites joondatult. Teie magamisasend, kehatüüp ja isiklikud eelistused tunnetuse ja materjalide osas mängivad rolli teie vajadustele kõige sobivama madratsi määramisel. Samuti tuleb arvesse võtta maksumust, mugavust ja vastupidavust. Jaotame need teemad (ja palju muud!), et aidata teil teha parim valik.

Jäikus

Lihtsamalt öeldes viitab jäikus sellele, kui kõva või pehme madrats tundub. Sellele küsimusele võib tunduda lihtne vastata, kuid reaalsuses võib madratsi jäikuse määramine olla üsna keeruline. Selle põhjuseks on asjaolu, et madratsi jäikuse tunnetus sõltub teie isiklikust määratlustest pehme, keskmise ja kõva madratsi kohta, samuti teie konkreetsest kehatüübist, kaalust ja suurusest.

Magamisasendid:

  • Külili magajad: See on kõige sagedamini eelistatud asend magamiseks ja arstide poolt enim soovitusi saanud seljavalu vältimiseks. Parimad külili magajatele mõeldud madratsid on pehme kuni keskmise jäikusega, kuna need aitavad hoida selgroogu joondatult. Kui madrats on liiga jäik võib see avaldada puusadele ja õlgadele liiga palju survet.
  • Kõhuli magajad: Kõhuli magajad on põhimõtteliselt külili magajate vastandid, kuna kõige sobilikum on jäik madrats, mis tõstab puusad õlgadega samale joonele.
  • Selili magajad: Keskmise jäikusega madrats on sel juhul ideaalne. Kui madrats on selles asendis liiga pehme või liiga kõva, on oht, et selga tekivad pinged.
  • Kombineeritud magajad: Sellisel juhul sobib kõige paremini keskmise jäikusega madrats, et liikudes oleksid kõik asendid parima toestusega.

Kehatüüp

  • Suurema kaaluga magajad: Jäik madrats sobib kõige paremini raskema keha jaoks, sest suurem kaal tähendab suuremat survet voodile. Liiga suur surve võib põhjustada madratsi sisse vajumise. See omakorda kahjustab selgroo joondust, mis põhjustab seljavalu.
  • Kergema kaaluga magajad: Neile sobib kõige paremini paremini pehmem madrats, kuna nad ei avalda madratsile nii palju survet. Kui madrats on liiga jäik, ei vaju see piisavalt sisse, et leevendada survet liigestelt.

Parima jäikusetaseme määramisel arvestage nii oma magamisasendit kui ka kaalu. Näiteks kui olete kerge kõhuli magaja, võite valida keskmise tugevusega madratsi, et saavutada kompromiss pehme ja tugeva vahel.

Madratsi valik 

Kas olete teinud selgeks oma magamisasendi ja kehatüübi? Kui olete need üle kontrollinud, võite hakata mõtlema madratsi konkreetsetele omadustele – ja tegelikult on palju, mida kaaluda.

Madratsitüübid:

Madratsitüübi üle otsustamine võib aidata teil otsingut kitsendada. Toome teieni mitu erinevat võimalust, mida kaaluda:
  • Mäluvahtmadrats: Mäluvahtmadrats pakub parimat surve leevendust, kuna kohandub teie kehaga ja võtab survepunktidest raskuse maha. Kasutajad kirjeldavad vahtvooditel lamamist kui tunnet, nagu oleks nad hällis. Need madratsid on eriti ideaalsed külili magajatele või kõigile, kellel on seljavaluga probleeme. Need aitavad edendada õiget selgroo joondamist, avaldades vähem pinget teie õlgadele ja puusadele. Vahtmadrats isoleerib samuti partneri liikumist nii, et see tõnäoliselt ei sega teie und. Vahtmadratsitel on tihti mitu kihti, mille põhjas on vastupidavuse ja toe tagamiseks tugevam vaht ning peal mugavuse tagamiseks pehmem vaht.
  • Lateksmadrats: Need madratsid sarnanevad mõnevõrra mäluvahuga, kuid lateks on valmistatud kummipuudest ja seda võib kasutada orgaanilistes madratsites. Lateks on vastupidavam kui mäluvaht ehk võib eeldada, et äravajumist esineb vähem
  • Vedrumadrats: Vedrumadrats on kõige levinub madratsitüüp, mis on läinud ajaga ainult kvaliteetsemaks ehk oht selle ära vajumiseks on aina väiksem. Vedrumadratseid on kahte sorti:
    • Bonell vedrusüsteem on kõige traditsioonilisem madratsitüüp. Bonelli vedru on liivakella kujuga (ala- ja ülaosast laiem kui keskelt) ning vedrusüsteemi loomiseks on omavahel ühendatud metallvõrguga.
    • Pocket vedrusüsteem on valmistatud nii, et vedrud on pakitud kokku riidest kotikestesse, millega need on omavahel ühendatud. Selline tehnoloogia tagab tugevama vedrustuse vastupidavuse ja annab kehale toestuse just sealt, kuhu peale keharaskus avaldub.

Kattemadrats

Kattemadrats pikendab tavalise madratsi eluiga, kaitstes enneaegse kulumise ja longu vajumise eest. Kattemadrats võib katta teie madratsil olevad ebatasasused ja pakkuda pehmendavat kihti, et vana madrats tundub uuena. Lisaks saab kattemadratsiga kohendada tavalise madratsi jäikuse astet, et see vastaks kõige paremini teie eelistustele ja vajadustele. Samuti jaotab kattemadrats teie kehakaalu ühtlaselt, võimaldades selgroo neutraalset joondust.

Meie madratsivaliku leiad siit: MADRATSID